Uppfräschning av toalettutrymme

Jag har nu bestämt mig för att satsa ordentligt på en uppfräschning av toaletten ombord. Jag har beställt en ny elektrisk toalett (Jabsco Lite Flush) som lär gå förhållandevis tyst och dessutom använda mycket lite vatten vid spolning (endast 1,2 liter/spolning), vilket ju är bra om man har en liten hålltank. Jag har också beställt en hel massa sanitetsslang för att byta ut den gamla samt för att montera däckstömning. Dessutom blir tankventilationsslangen utbytt till en sanitetsvariant, plus att den förses med ett filter för att slippa otrevliga odörer på utsidan av båten. Idag har jag också inhandlat en Y-koppling så att jag kan pumpa antingen via däckstömning eller via skrovtömningen ut i havet. Det känns bra, jag tror att detta blir ett rejält lyft för såväl båtens miljö som för milön i allämnhet. Det lär också bli bekvämare för besättningen. Lite orolig är jag dock för två saker: Kommer vattenmängden att räcka för spolningen, och kommer batterierna tillåta el-toa? Sommaren får utvisa. Toaprylarna är påväg från Tyskland i detta nu, så snart kan jag sätta igång med arbetet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så kom äntligen prylarna från Tyskland! En jämförelse visar att den nya toastolen är lite högre, det gillar jag. Det kommer passa mycket bättre i båten, lättare att slå sig ner, och lättare att komma upp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det gamla toautrymmet var mörkt och belysningen bestod av ett kallvitt lysrör, som dessutom drog en hel del ström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här syns den gamla omkopplaren mellan hav och tanktömning. Installationen saknade helt “vented loops”, vilket gjorde risken för hävertverkan stor, något som jag upplevde vid ett tillfälle förra sommaren – obehagligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev ett stort jobb att dra om alla avloppsslangar i båten. 8,5 meter ny slang monterades! Tanken ligger längst fram i båten, och toan är ju belägen vid skottet mot salongen, så bara där går det åt ett antal meter. Dessutom monterade jag in “vented loops” för att förhindra hävertverkan, och det bidrog till att öka slangarnas längd. Däckstömning installerades likaså, vilket bidrog till ännu mera slangmeter. Här ovan syns den gamla installationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här syns den tidigare skrovtömningsinstallationen, helt utan “vented loops”. Jämför med bilden längre ner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här syns samma koppling som användes tidigare, fast nu modifierad med lite nya böjar och anslutningar för att passa det nya systemet. Kopplingen är nu inmonterad i en vägg så att endast ett rött vred syns. För ev. inspektion lyfter man på bänkskivan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här syns de nya slangarna till septitanken. Jag monterade en backventil strax intill tanken för att förhindra att avfallsvatten i onödan skall rinna tillbaks mot toan vid krängning åt BB. Även en fördelare mellan havstömning och tanktömning installerades, syns nedtill i bild.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ventilen för skrovtömningen hade frusit sönder tidigare, men här har den bytts ut. På bilden syns hur slangen från tanken först går genom skottet för att ta en sväng ca 20 cm över vattenlinjen i en “vented loop”, för att sedan gå ner igen och ut i genomföringen. På bilden har ännu inga slangklämmor kommit på plats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teakskivan monterad i toalettutrymmet.

 

Under vinterns mörka kvällar grejade jag också med en estetisk detalj på toan, nämligen en bänkskiva. Den tidigare var ganska ful – en Perstorpsliknande skiva som antagligen skulle räcka båtens hela livslängd, men som kändes plastig och inte värdig min båt. Jag ersatte den med en skiva i teak, och tack vare att jag kunde låna Pärs verkstad, maskiner, och ta del av hans goda råd, blev det hela riktigt lyckat – Tack Pär!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här ses toalettytrymmer efter uppfräschningen. Toan är aningen högre än den gamla vilket ger bättre komfort tycker jag. Nya LED-lampor ger bra belysning och låg energiförbrukning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den ena LED-lampan sitter på skotten mot salongen och sprider ett trevligt ljus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avfallskran monterad på väggen i toautrymmet. Med den väljer man om man vill tömma i tank eller hav. Oftast står den i tank-läge eftersom vi oftast seglar i skärgårdsnära vatten, men behöver man tömma ute till havs så finns den möjligheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manöverpanelen för den elektriska spolningen sitter på väggen intill avfallskranen. Det är mycket enkelt att spola nu jämfört med tidigare, inte minst för barn och gastar ombord. Och jo, vattenmängden räckte för att spola både den ena och det andra. Batterierna räckte faktiskt också förvånansvärt bra, även om jag nog bör se över laddningen till kommande säsong. Kanske skall jag också investera i en ytterligare solcellspanel. På det hela taget är jag helnöjd med el-toan och installationen i övrigt och kan varmt rekommendera lösningen!

 

 

 

 

Före…..

 

 

 

… och efter!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *