Projekt och Underhåll

På flikarna under denna rubrik samlar jag diverse underhållsarbeten som jag gjort eller är igång med för tillfället.

6 Responses to Projekt och Underhåll

 1. Steinar says:

  Hvilken inspirasjonskilde!!!
  Dyktighet og nøyaktighet – en fryd å se.
  Jeg har selv kjøpt en Vindö 40 (etter noen år med en Vindö 30 -63), 1979, som det er en del arbeide på for å få den slik den bør være. Din side vil være både til hjelp og inspirasjon for meg, det er helt klart.
  Oppgaver jeg har, foruten det som du her har beskrevet, er: skifte av teak (dekk og hytte), ny sarg rundt sittebrønn, ny teak i sittebrønn.
  Båten fikk ny motor for 2 år siden, VP D1-30, så det bør være et bra utgangspunkt.
  Det elektriske (lading) er skiftet ut i år, bare solcellepanel gjenstår.
  Ble nå også inspirert til å lage en web side som din for å dokumentere båten og arbeidet.
  Kanskje vi kan utveksle erfaringer i tiden som kommer?

  • Christofer says:

   Hej Steinar!

   Så roligt att du uppskattar min sida! Hoppas att du kan ha någon nytta av den. Jag följer gärna ditt projekt. Jag har ständigt nya idéer om förbättringar jag vill genomföra, och det är alltid bra att ta hjälp av andra som redan har erfarenhet av vissa jobb, så jag uppskattar om du kan uppdatera mig på dina förbättringar. Har du inte lite bilder du kan skicka också, eller någon hemsida? Att byta teakdäcket låter både kostsamt och tidskrävande. Jag har en plan för mitt däck, men jag har inte påbörjat det ännu. Jag hoppas fräsa ur nåten i höst efter upptagningen, och sedan låta ev. fukt torka ut under vintern. Tunna eller skadade teakribbor tänkte jag sen byta ut, men hoppas kunna behålla det mesta eftersom det inte verkar vara så tunnt än (dryga 10 mm där jag har tittat). Jag vill också avlägsna alla lösa pluggar och försänka skruvhålen och ersätta med skruvar vars skallar bygger mindre på höjden. Till våren tänkte jag sen plugga alla öppnade hål samt nåta allt på nytt med Sealine 100 och snygga till teakens ytskickt, dock ej slipa. Jag har pratat med Vindövarvet nyligen och de tror också på denna lösning och att man mycket väl kan klara däcket många år framåt genom denna insats.

   Bästa hälsningar och lycka till!

   Christofer

 2. Erlend Søderlund says:

  Hei!

  Vi er et par som ønsker å bo i båt året rundt, og er derfor på utkikk etter en båt som egner seg å bo i.
  Vi har ingen erfaring med båt fra før.

  Kom over denne: http://www.finn.no/finn/boat/used/object?folderId=5976980&finnkode=61176833

  Vi lurer på to ting:

  1 – er Vindø 40 en bra båt å bo i?
  2 – ser denne båten fin ut? ser at den ligger littt lavere i pris enn mange andre Vindø 40

  Setter stor pris på tilbakemeldinger og tips.

  Hilsen Tonje og Erlend

  • Christofer says:

   Hej Tonje och Erlend!

   Tyvärr lyckas jag inte komma vidae på den länk ni skickat, det verkar vara något fel. Låter spännande att ni har planer på att bo på en båt året runt. Den tanken har slagit mig också, men för mig får nog ett sånt beslut vänta, bla eftersom jag har småbarn. Jag tror inte att jag skulle rekommendera en Vindö 40 för permanent boende. Båtarna är visserligen trevliga att vistas på, och bygget är stabilt, men ytan skulle jag uppleva som alltför liten för permanent boende. Det är naturligtvis en smaksak, men så tycker jag. Eftersom ni skriver att ni saknar tidigare erfarenhet av båt kanske ni kunde hyra en båt ett tag innan ni bestämmer er fullt ut. Att bo på en båt är lite speciellt, särskilt året runt (oftast kallt och fuktigt på våra breddgrader) men det är kanske det ni söker, men det kan vara bra att testa innan ni fattar beslutet till 100%. Kanske kan ni hitta en båt som ändå ligger stilla att hyra på prov?

   Lycka till!

 3. Malin says:

  Hej Jag planerar att installera toatank på min vindö 40, ett projekt som inte blivit av än.
  Har du och har du råd kring modell och var och hur? Tack på förhand, Malin

  • Christofer says:

   Hej Malin!

   Det låter klokt att montera en tank. På min har det nog suttit en tank (rostfri) från fabriken, så jag har inte monterat den själv (däremot däckstömning). Svårt att ge råd om mått etc. men min är monterad under britsen i förpiken, centralt och så långt fram som möjligt. Tror att du bör få tag i en tank som har rätt dimensioner, antingen ny eller kanske en begagnad i rostfritt. Jag vet inte riktigt hur stor min tank är, tror ca 50-55 liter. Det räcker ganska bra om man har en snålspolande toalett (jag har Jabsco Light Flush, 1,2 liter vatten/spolning).

   Jag har haft bra hjälp med råd av Vindö varvet på Västkusten vid olika reparationer, prova att ringa/maila för rätt dimensioner.

   Allt gott,

   Christofer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *