Kapell

Då jag köpte båten var såväl Sprayhood som bomkapell rejält utslitna.

Att låta en firma sy upp nya verkade länge som den enda lösningen. Men så hörde jag att min flitige bror sytt eget kapell, och då började jag själv planera för att göra detsamma.

Jag sprättade upp de gamla sömmarna och tog vara på alla delar.

Delarna lades ut på golvet…

Delarna på den nya kapellväven för att klippa nya delar. Att få det helt bra är inte alldeles lätt, och jobbet skall inte underskattas, men om man tänker sig för och inte har för bråttom så blir det ganska bra till sist ändå.

När man syr finns goda råd på nätet, bland annat från www.frewi.se. Ett gott råd är att använda sig av en äldre symaskin av rejäl kvalitet (inga nya med för mycket plastdetaljer i mekaniken). Ett annat är att använda silikonspray ovanpå väven, särskilt då man syr genom fler lager, eller exempelvis plastrutan. När väl kapellet skall monteras får man räkna med att en del mindre justeringar kan behövas.

Bomkapellet behandlades på samma sätt som Sprayhooden ovan. Att sy sitt eget bomkapell är verkligen enkelt, och man kan ju anpassa det som man vill ha det själv. Jag satte exempelvis en rad klips i nederkant istället för en massa lösa snören som på det gamla, och monterade dessutom en efterlängtad dragkedja i framkant vid masten.

Nytt för i år (2012) är dessutom ett litet soltak som jag sytt upp av resterna från ovanstående projekt.

Soltaket skänker efterlängtad skugga under heta sommardagar och ger sittbrunnen en helt annan känsla. Nu återstår dock att sy ett sittbrunnstält som gör sittbrunnen tillgänglig även i mindre mysigt väder.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *